فهرست مطالب
مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت
سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 53، خرداد و تیر 1403)
- تاریخ انتشار: 1403/02/12
- تعداد عناوین: 12
-
صفحات 1-17مقدمه
افسردگی در دوران نوجوانی می تواند مشکلات روانی و اجتماعی بسیاری برای فرد به همراه داشته باشد که معمولا تا بزرگسالی ادامه می یابد.
هدفهدف از این پژوهش بررسی اثربخشی درمان شناختی رفتاری مبتنی بر تصویرسازی بر علائم افسردگی و حافظه اتوبیوگرافیک نوجوانان بوده است.
روشپژوهش حاضر مطالعه موردی با خط پایه چندگانه بود. جامعه آماری این پژوهش شامل نوجوانان 12- 18 ساله بود که در سال 1401-1402 به کلینیک های روان شناختی غیردولتی شهر رشت مراجعه داشتند. حجم نمونه شامل 3 نفر که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزار پرسشنامه افسردگی بک (بک و همکاران، 1996)، آزمون بازیابی خاطرات خودشرح حالی (ویلیامز و برودبنت، 1986) بود. شاخص تغییر پایا، شاخص اندازه اثر، شاخص درصد بهبودی و رگرسیون آمیخته با استفاده از نرم افزار SPSS24 برای تحلیل داده ها استفاده شد.
یافته هانتایج حاصل نشان داد که بسته درمانی شناختی- رفتاری مبتنی بر تصویر ذهنی در کاهش علائم افسردگی نوجوانان (05/0<p) و افزایش خاطرات خود شرح حالی معنایی و کاهش خاطرات خود شرح حالی بیش کل گرا موثر بود (05/0<p).
نتیجه گیریهنگامی که فرد به جای اجتناب یا نادیده گرفتن خاطرات اختصاصی، به تصاویر نزدیک می شود، هیجان پنهان در آن آشکار و معنایی جدید از آن تصاویر برای فرد محقق می شود که به بهبود خلق کمک می نماید. با توجه به اثربخشی بسته درمان شناختی رفتاری مبتنی بر تصویرسازی بر علائم افسردگی و خاطرات اتوبیوگرافیک نوجوانان، پیشنهاد می شود درمانگران حوزه سلامت برای مراجعان دارای تشخیص افسردگی به یافته های این پژوهش توجه داشته باشند.
کلیدواژگان: افسردگی، حافظه اتوبیوگرافیک، درمان شناختی رفتاری مبتنی بر تصویرسازی، نوجوانان -
صفحات 18-33مقدمه
باتوجه به افزایش آمار کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه/ بیش فعالی نسبت به سال های گذشته و نیز نیاز جامعه مبنی بر داشتن اطلاعات درست و دقیق علمی پیرامون این اختلال، ضروری است تا با انجام پژوهش و بررسی های دقیق تر در جامعه جهت درمان این اختلال اقدام شود .
هدفاین پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی بازتوانی شناختی رایانه ای و تمرین های عملی عصب روانشناختی بر حافظه کاری و نشانگان بالینی کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه/بیش فعالی انجام شد.
روشروش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه این پژوهش کلیه کودکان 7 تا 11 سال مبتلا به اختلال نقص توجه/بیش فعالی مراجعه کننده به روانپزشکان اطفال و روانشناسان کودک شهر تهران در ماه های فروردین تا شهریور سال 1401 بودند که از بین آنها با روش نمونه گیری هدفمند تعداد 45 کودک انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه مساوی 15 نفری جایگزین شدند. برای جمع آوری اطلاعات از آزمون حافظه کاری وکسلر (WISC-R) و ویرایش چهارم مقیاس سوانسون، نولان و پلهام SNAP-IV بهره برده شد. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و آزمون های تحلیل کوواریانس چند متغیره استفاده شد.
یافته هانتایج نشان داد که هر دو مداخله بازتوانی شناختی رایانه ای و تمرین های عملی عصب روانشناختی نسبت به گروه گواه تفاوت معنی داری در مرحله پس آزمون و پیگیری بر حافظه کاری و نشانگان بالینی کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه/بیش فعالی ایجاد کرده اند.
نتیجه گیرینتایج گویایی این است که در متغیرهای حافظه کاری و نشانگان بالینی، آموزش بازتوانی شناختی رایانه ای و تمرین های عملی عصب روانشناختی اثربخشی یکسانی داشته اند.
کلیدواژگان: بازتوانی شناختی رایانه ای، تمرین های عملی عصب روانشناختی، حافظه کاری، نشانگان بالینی، اختلال نقص توجه، بیش-فعالی -
صفحات 34-45مقدمه
امروزه کیفیت روابط زناشویی و خستگی شناختی یکی از مفاهیمی است که به طور وسیع در مطالعات خانواده و زناشویی مورد استفاده قرار می گیرد.
هدفهدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی درمان شناختی مبتنی بر طرحواره بر خستگی شناختی و کیفیت روابط زناشویی زنان متاهل شهر آمل بود.
روشروش تحقیق نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون همراه با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه زنان مراجعه کننده به کلینیک نوید آرامش و طلوع مهر شهر آمل جهت دریافت خدمات مشاوره ای در خصوص مشکلات خانوادگی در سال 1401 بود که تعداد 30 نفر به صورت در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 15 نفر) جایدهی شدند. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه کیفیت روابط زناشویی (1995)، پرسشنامه خستگی (1994) و پروتکل درمان شناختی مبتنی بر طرحواره یانگ و همکاران (2003) به مدت 10 جلسه 60 دقیقه ای استفاده شد. جهت تحلیل داده ها از آزمون کوواریانس چند متغیره و نسخه 22 نرم افزار SPSS استفاده شد.
یافتهنتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که بین نمرات گروه کنترل و آزمایش تفاوت معناداری وجود دارد (001/0=P). به طور کلی درمان شناختی مبتنی بر طرحواره موجب افزایش نمره کلی کیفیت روابط زناشویی و کاهش خستگی شناختی شد.
نتیجه گیریدرمان شناختی مبتنی بر طرحواره با بهره گیری از تکنیک های شناختی، به بهبود کیفیت روابط زناشویی و کاهش خستگی شناختی زنان متاهل می انجامد؛ لذا می توان این برنامه را به عنوان مداخله ای مناسب جهت افزایش روابط زناشویی پیشنهاد نمود.
کلیدواژگان: درمان شناختی مبتنی بر طرحواره، خستگی شناختی، روابط زناشویی -
صفحات 46-62مقدمه
اعتیاد به بازی های آنلاین یک نگرانی رو به رشد است که میزان شیوع آن در بین نوجوانان و جوانان حدود 2/1 تا 5/8 درصد برآورد می شود.
هدفپژوهش حاضر با هدف بررسی نقش میانجی گر همجوشی شناختی و اجتناب تجربه ای در رابطه سیستم های مغزی رفتاری با اعتیاد به بازی های آنلاین انجام شد.
روشپژوهش از لحاظ روش در زمره پژوهش های توصیفی- همبستگی از نوع معادلات ساختاری بود. جامعه ی آماری شامل کلیه ی دانش آموزان دوره ی اول متوسطه منطقه آموزش و پرورش بستک هرمزگان در سال تحصیلی 1401-1400 بود که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای تعداد 350 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند و به پرسشنامه های سیستم های بازداری/فعال ساز رفتاری (1994)، همجوشی شناختی (2014)، پذیرش و عمل- نسخه دوم (2011) و اعتیاد به بازی های آنلاین (2002) پاسخ دادند. جهت تحلیل داده ها از مدل سازی ساختاری استفاده شد.
یافته هانتایج نشان داد که سیستم فعال ساز رفتاری و سیستم بازداری رفتاری به ترتیب با مقدار ضریب 46/0 و 42/0 به صورت مستقیم با اعتیاد به بازی های آنلاین ارتباط معناداری دارند (001/0< P). همچنین، سیستم فعال ساز رفتاری و سیستم بازداری رفتاری به ترتیب با مقدار ضریب 17/0 و 15/0 با میانجی گری اجتناب تجربه ای و سیستم بازداری رفتاری با مقدار ضریب 21/0 با میانجی گری همجوشی شناختی به صورت غیرمستقیم با اعتیاد به بازی های آنلاین ارتباط معناداری دارند (001/0< P).
نتیجه گیریمتخصصان به منظور کاهش اعتیاد به بازی های آنلاین باید از یک سو جهت شناسایی حساسیت سیستم های بازداری/فعال ساز رفتاری، رگه های شخصیتی را مورد ارزیابی قرار داده و از سوی دیگر ضمن چالش های شناختی و گذشته نگر به دنبال کاهش سوءگیری های شناختی باشند.
کلیدواژگان: اعتیاد به بازی های آنلاین، اجتناب تجربه ای، سیستم های مغزی رفتاری، همجوشی شناختی -
صفحات 63-77مقدمه
طبق مطالعات شدت طرحواره های ناسازگار اولیه به طور مستقیم با تجارب والدینی و شیوه های مقابله مرتبط است.
هدفپژوهش حاضر، با هدف بررسی تاثیر سبک های فرزندپروری بر طرحواره های ناسازگار اولیه با نقش میانجی سبک های مقابله ای جبران افراطی و اجتناب انجام شد.
روشاین پژوهش توصیفی از نوع همبستگی (مدل یابی معادلات ساختاری) بود. جامعه آماری پژوهش تمامی دانشجویان مشغول به تحصیل در دوره کارشناسی در سطح کشور بود که با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای (پس از تقسیم کل کشور به 5 ناحیه و انتخاب 5 دانشگاه توسط شخص محقق و پنج همکار آموزش دیده)، 1509 شرکت کننده به عنوان نمونه انتخاب شدند و به پرسشنامه های طرحواره یانگ (YSQ-S3)، فرزندپروری یانگ (YPI)، اجتناب یانگ-رای (YRAI) و جبران افراطی یانگ (YCI) پاسخ دادند.تجزیه و تحلیل داده ها با روش تحلیل معادلات ساختاری به کمک نرم افزارهای SPSS-23 و AMOS-24 انجام شد.
یافته هایافته ها برازش مناسب مدل (93/0CFI= ,77/31, X2/df =087/0RMSEA=) را نشان داد. سبک های فرزندپروری بر طرحواره های ناسازگار اولیه اثر مستقیم و مثبت (27/0=β) معنادار داشت (P<0.01). همچنین، سبک های فرزندپروری از طریق متغیرهای میانجی سبک های مقابله ای اجتناب و جبران افراطی بر طرحواره های ناسازگار اولیه اثر غیرمستقیم و مثبت (21/0=β) معنادار را دارا بود (P<0.01). تخمین بوت استراپ برای بررسی معناداری اثرات استفاده شد.
نتیجه گیریاز نتایج این پژوهش می توان جهت تبیین عوامل موثر بر طرحواره های ناسازگار اولیه و به عنوان مدل مناسبی برای طراحی برنامه های جامع در این زمینه بهره برد.
کلیدواژگان: سبک های مقابله ای، سبک فرزندپروری، طرحواره های ناسازگار اولیه، نقش میانجی، معادلات ساختاری -
صفحات 78-92مقدمه
مشکلات حسی- حرکتی یکی از ویژگی های برجسته ی اختلالات طیف اوتیسم است.
هدفپژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی هشت هفته تمرینات ثبات مرکزی بر رشد حسی حرکتی کودکان با اختلال اوتیسم عملکرد بالا انجام شد.
روشروش پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه کودکان 10-6 سال مبتلا به اختلال اوتیسم مراجعه کننده به مراکز توانبخشی اوتیسم شهر تهران در سال 1402 بودند که تعداد 24 کودک اوتیسم با عملکرد بالا با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و پس از آموزش هشت جلسه ای تمرینات ثبات مرکزی با آزمون های نیمرخ حسی2 و تست تبحر حرکتی برونینکز- ازرتسکی مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج با استفاده از روش تحلیل کوواریانس تک متغیره و چندمتغیره و از طریق نسخه 22 نرم افزار آماری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته هانتایج تحلیل کوواریانس تک متغیره نشان داد که آموزش هشت هفته تمرینات ثبات مرکزی باعث ارتقای رشد حسی در کودکان با اختلال اوتیسم عملکرد بالا می شود (01/0<p)؛ و نتایج تحلیل کوواریانس چندمتغیره نشان داد که مقدار F به دست آمده برای هر سه بعد رشد حرکتی شامل مهارت حرکتی درشت، مهارت حرکتی ظریف و هماهنگی اندام فوقانی معنادار شده است (01/0<p)
نتیجه گیریبر اساس نتایج می توان گفت که تمرینات ثبات مرکزی یکی از روش های کارآمد برای رشد مهارت های حسی و حرکتی کودکان با اختلال اوتیسم عملکرد بالا است که می تواند در مراکز توانبخشی و آموزش ویژه این کودکان مورد استفاده قرار گیرد.
کلیدواژگان: تمرینات، ثبات مرکزی، رشد حسی حرکتی، اختلال اوتیسم، کودک -
صفحات 93-107مقدمه
اختلال شخصیت مرزی (BPD) یک وضعیت سلامت روانی است که با نوسانات شدید خلق وخو و بی ثباتی در روابط بین فردی مشخص می شود. بیماران مبتلا به این اختلال در مرز روان نژندی و روان پریشی هستند.
هدفهدف پژوهش حاضر بررسی نقش سیستم های فعال ساز و مهاری مغزی در رفتارهای خودآسیب رسان با نقش میانجی بدتنظیمی هیجانی در نوجوانان دختر هنرستانی دارای BPD بود.
روشروش توصیفی-همبستگی و جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دختر هنرستان های کارودانش و فنی حرفه ای دارای اختلال شخصیت مرزی یکی از مناطق آموزش وپرورش شهر تهران بود. بدین منظور، 176 دانش آموز به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه اختلال شخصیت مرزی جکسون و کلاریج (1991)، پرسشنامه سیستم های فعال ساز و مهاری مغزی توسط وایت و کارور (1994)، پرسشنامه رفتارهای خودآسیب رسان سانسون و همکاران (1998) و پرسشنامه بدتنظیمی هیجانی گراتز و روئمر (2004) بود. داده های حاصله به وسیله روش مدلسازی معادلات ساختاری با نرم افزار اسمارت pls و روش حداقل مربعات جزئی (pls) تحلیل شد.
یافته هانتایج نشان داد، میزان اثر غیرمستقیم سیستم فعال ساز و مهاری مغزی بر رفتارهای خودآسیب رسان با نقش واسطه ی بدتنظیمی هیجانی 553/0- و معنادار است (05/0>p). میزان اثر مستقیم فعال ساز و مهاری مغزی بر بدتنظیمی هیجانی 436/0- و است (05/0>p). میزان اثر مستقیم فعال ساز و مهاری مغزی بر رفتارهای خودآسیب رسان 504/0- و معنادار است (05/0>p). میزان اثر مستقیم بدتنظیمی هیجانی بر رفتارهای خودآسیب رسان 506/0 و 05/0 معنادار است (05/0>p).
نتیجه گیریبر این اساس، بین سیستم های فعال ساز و مهاری مغزی در رفتارهای خودآسیب رسان با نقش میانجی بدتنظیمی هیجانی رابطه معناداری وجود داشت.
کلیدواژگان: مهار عصبی، فرآیندهای مغزی، رفتارهای خودآسیب رسان، اختلال هیجانی، اختلالات شخصیت مرزی -
صفحات 108-121مقدمه
عملکرد خانواده اشاره به اثربخشی اعضای خانواده در ارتباط عاطفی، قوانین خانواده، ارتباطات خانوادگی و مقابله با رویدادهای بیرونی دارد.
هدفمطالعه حاضر با هدف بررسی الگوی ساختاری عملکرد خانواده بر اساس جهت گیری مذهبی در مردان و زنان شاغل شهر همدان با نقش میانجی تاب آوری انجام شد.
روشپژوهش حاضر توصیفی - همبستگی به روش مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه پژوهش شامل کلیه زنان و مردان متاهل شاغل سازمان های دولتی در شهر همدان در سال 1401-1400 بودند. حجم نمونه به روش نمونه گیری غیر تصادفی در دسترس 335 نفر زن و مرد شاغل بودند. از پرسشنامه عملکرد خانواده (FAD)، مقیاس جهت گیری مذهبی (ROS) و مقیاس تاب آوری (RISC) استفاده شد. نرم افزار تحلیل داده ها برنامه SPSS-21 و AMOS-24 بود.
یافته هانتایج نشان داد که جهت گیری مذهبی (518/0- =β و 001/0=p) و تابآوری (236/0- =β و 001/0=p) اثر مستقیم بر عملکرد خانواده دارد و جهت گیری مذهبی با میانجیگری تاب آوری بر عملکرد خانواده نیز در سطح 1/0 معنادار بود. در ادامه رابطه غیرمستقیم مدل پیشنهادی بررسی شد که مقدار معناداری برای شاخص تقریب برازندگی (PCLOSE) 001/0 و شاخص RMSEA برابر 073/0 به دست آمد که نشان دهنده برازش مدل بود.
نتیجه گیرینتایج نشان داد که جهت گیری مذهبی با توجه به نقش تاب آوری می تواند تبیین کننده عملکرد خانواده باشد؛ بنابراین به روانشناسان توصیه می شود با برگزاری کارگاه های روان شناختی با محوریت مذهب و معنویت و با کمک آموزش تاب آوری به کارکنان ادارات به تقویت عملکرد خانواده و تحکیم بنیان خانواده های این افراد کمک کنند.
کلیدواژگان: الگوی ساختاری، تاب آوری، روانی، جهت گیری مذهبی، عملکرد خانواده -
صفحات 122-133مقدمه
با توجه به اهمیت پروتئین های آگرین، mTOR و AKT در عملکرد شناختی و فیزیولوژیک، شناخت اثرات برنامه های تمرین مختلف از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
هدفهدف از پژوهش حاضر بررسی پاسخ پروتئین های آگرین، mTOR و AKT در تمرینات دوگانه مقاومتی- شناختی افراد سالم بود.
روشروش پژوهش نیمه تجربی است. 10مرد سالم به صورت تصادفی در دو گرو ه (گروه مقاومتی- شناختی 5 نفرگروه مقاومتی 5 نفر) تقسیم شدند. انقباض مقاومتی شامل اکسنتریک و کانسنتریک اکستنشن زانو با حداکثر قدرت و سرعت بود. انقباض ها شامل 12 ست 10 تکراری برای پای راست در نظر گرفته شد و در گروه شناختی نیز تمرینات تکلیف شناختی شامل شمارش اعداد به صورت معکوس، ضرب و تقسیم اعداد، شمارش ماه های سال و شمارش پول سکه ای به صورت همزمان با انجام تمرینات مقاومتی صورت گرفت. در ابتدا و انتهای مطالعه بایوپسی انجام شد. برای تجزیه وتحلیل داده های از روش آماری تی وابسته و آزمون کوواریانس در نرم افزار SPSS21 انجام شد.
یافته هانتایج نشان داد، تغییرات درون گروهی پروتئین های mTOR و AKT بعد از یک جلسه فعالیت، درگروه مقاومتی- شناختی و مقاومتی معنادار بود (p≤0/05). با این حال تغییرات بین گروهی پروتئین های آگرین، mTOR و AKT نشان دهنده عدم تفاوت بین دو گروه بود.
نتیجه گیریمطالعه حاضر نشان داد یک جلسه فعالیت مقاومتی و مقاومتی- شناختی منجر به تغییر فاکتورهای درگیر در قدرت و هایپرتروفی عضلات اسکلتی می شود. علاوه براین، این تغییرات در مجموع در گروه مقاومتی بیش مقاومتی- شناختی است.
کلیدواژگان: مقاومتی- شناختی، عملکرد شناختی، Mtor، AKT -
صفحات 134-147مقدمه
ظهور کووید-19 تاثیر روانشناختی بسیاری بر روی نوجوانان دارد که یکی از آنها افسردگی ، اضطراب و استرس است و تاثیرات جسمی و روانی را به همراه آورده است.
هدفهدف از مطالعه حاضر بررسی شیوع اضطراب و افسردگی در دانش آموزان شهر سنندج در اپیدمی ویروس کووید-19 در سال 1401 می باشد.
روشاین مطالعه به شیوه توصیفی تحلیلی از نوع مقطعی انجام شد. جامعه مورد مطالعه شامل کلیه دانش آموزان مقطع راهنمایی شهر سنندج در سال 1401 با حجم نمونه 270 نفر و دامنه سنی 13-15 سال بود. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه DASS-21 استفاده گردید. اطلاعات با استفاده از نرم افزارSPSS-24 تجزیه و تحلیل گردید.
یافته هانتایج مطالعه نشان داد که میانگین نمره افسردگی، اضطراب و استرس به ترتیب 3.39 ± 14.68، 2.99 ±14.56 و 2.989 ±14.74 بود. بین میانگین نمره افسردگی، اضطراب و استرس با زمان خواب، مدت زمان فعالیت روزانه و شاخص توده بدنی ارتباط معنی داری وجود دارد (0.05>P). همچنین بین جنسیت، سابقه ابتلا به کووید- 19 در دانش آموز و خانواده آنها ، داشتن فعالیت روزانه و وضعیت اقتصادی با میانگین نمره افسردگی، اضطراب، استرس ارتباط معنی دار آماری وجود دارد (0.05> P).
نتیجه گیریشیوع پاندمی کوید-19، باعث ایجاد اضطراب، افسردگی و استرس در دانش آموزان می شود. این پدیده زمانی که که بچه ها در خانه محدود شوند و فعالیت خارج از منزل نداشته باشند تشدید می یابد. با افزایش میزان شیوع کووید- 19، سطح اضطراب، استرس و افسردگی نیز افزایش می یابد. بنابراین، افزایش آگاهی عمومی از این بیماری و ارائه برنامه های مثبت روانشناختی می تواند اضطراب را در جامعه کاهش دهد.
کلیدواژگان: افسردگی، اضطراب، دانش آموزان، بیماری کووید-19 -
صفحات 148-161مقدمه
اضطراب سخنرانی در محیط آموزشی یکی از شایع ترین و مهمترین اضطراب های اجتماعی است و نقش بسزایی در اضطراب تجربه شده توسط دانشجویان ایفا می نماید.
هدفپژوهش حاضر با هدف آزمون مدل روابط ساختاری صفات شخصیتی با اضطراب سخنرانی در دانشجویان انجام شد.
روشروش پژوهش توصیفی-همبستگی از نوع معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل تمامی دانشجویان کارشناسی رشته روانشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بابل در سال تحصیلی1400-1401بود، که تعداد 136 نفر به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه صفات شخصیتی مکری و کاستا (1985) و اضطراب سخنرانی بارسولومی و هولیهان (2016) استفاده شد. تحلیل داده ها به روش مدل یابی معادلات ساختاری بانرم افزارهای SPSS نسخه 18 و Amos انجام شد.
یافته هابر اساس نتایج بین صفات شخصیتی برون گرایی، گشودگی به تجربه، وظیفه شناسی، توافق پذیری با اضطراب سخنرانی رابطه منفی معنی دار (05/0>p) و بین صفت شخصیتی روان رنجوری با اضطراب سخنرانی در دانشجویان رابطه مثبت معنی داری وجود دارد (05/0>p). همچنین نتایج معادلات ساختاری نشان داد برونگرایی (033/0-=β)، وظیفه شناسی (162/0-=β) و توافق پذیری (001/0=β) تاثیر منفی و روان رنجوری (533/0=β) تاثیر مثبتی بر اضطراب سخنرانی دارند.
نتیجه گیرینتایج نشان داد صفات شخصیتی بر روی اضطراب سخنرانی تاثیر معنی داری دارد و مدل روابط ساختاری از برازش لازم برخودار بود. ازین رو اساتید باید از صفات شخصیتی آگاه باشند. چرا که ارزیابی شخصیت ممکن است در هدایت دانشجویان در یادگیری و بهبود سخنرانی بسیار مفید باشد.
کلیدواژگان: روان رنجوری، برون گرایی، گشودگی به تجربه، وظیفه شناسی، توافق پذیری، اضطراب سخنرانی -
صفحات 162-179مقدمه
صفات تاریک شخصیت به عنوان خوشه ای از صفات آزارنده اجتماعی شناخته می شود که با مجموعه ای از عوامل خطر سلامت روان و مشارکت در رفتارهای پرخطر مرتبط شده است اما مشخص نیست که هر کدام از صفات جامعه ستیزی، دیگر آزاری، خودشیفتگی و ماکیاولیانیسم به شکل اختصاصی با کدام حیطه های خاص رفتارهای پرخطر ارتباط بیشتری دارند.
هدفپژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط بین صفات چهارگانه تاریک شخصیت و حیطه های خاص خطر پذیری در جمعیت عمومی جوانان شهر تهران انجام شد.
روشپژوهش حاضر از نوع مطالعات توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه جوانان 18 تا 40 ساله شهر تهران در بازه زمانی اجرای پژوهش بود که به روش نمونه گیری در دسترس و در قالب نمونه گیری آنلاین 848 نفر وارد مطالعه شدند. ابزار پژوهش شامل مقیاس چهارگانه کوتاه شخصیت (SD4) (پالهوس و همکاران ،2021) و مقیاس خطرپذیری خاص- حیطه (DOSPERT) (بلایس وبر، 2006) بود. جهت تحلیل داده ها از روش همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون با روش ورود گام به گام با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 26 انجام شد.
یافته هاماتریس همبستگی متغیرهای پژوهش با رفتارهای پرخطر نشان داد که همه مولفه هایی که تحت عنوان مولفه های آزارنده اجتماعی و یا صفات چهارگانه تاریک شخصیت مطرح هستند مانند جامعه ستیزی، دیگرآزاری (سادیسم)، خودشیفتگی و ماکیاولیانیسم با حیطه های خاص خطر پذیری (اجتماعی، تفریحی، قماربازی، سلامتی و اخلاقی) همبستگی مثبت و معنادار دارند و از میان این صفات چهارگانه، جامعه ستیزی و دیگرآزاری بالاترین میزان همبستگی و خودشیفتگی و ماکیاولیانیسم به میزان کمتری با رفتارهای پرخطر همبستگی داشته اند، این در حالی بود که فقط ماکیاولیانیسم و خودشیفتگی با حیطه سرمایه گذاری پرخطر مرتبط بودند.
نتیجه گیریتصمیم گیری بالینی در خصوص سنجش ارتباط بین صفات تاریک شخصیت و رفتارهای پرخطر زمانی دقیق تر است که به جای سنجش ارتباط کلی این مولفه ها با همدیگر ارتباط خاص و ویژه صفت- حیطه آن ها نیز مد نظر قرار بگیرد.
کلیدواژگان: چهارگانه تاریک، صفات آزارنده شخصیت، رفتارهای پرخطر، جوانان
-
Pages 1-17Introduction
Depression during adolescence can lead to various psychological and social problems that often persist into adulthood.
ObjectiveThe aim of this research was to investigate the effectiveness of cognitive-behavioral therapy based on mental imagery on depression symptoms and autobiographical memory in adolescents.
MethodThe present study employed a multiple baseline case study design. The study population included adolescents aged 12-18 who sought treatment at non-governmental psychological clinics in the city of Rasht during the years 1401-1402. The sample size consisted of three participants selected through purposive sampling. The instruments used were the Beck Depression Inventory (Beck et al., 1996) and the Autobiographical Memory Test (Williams & Broadbent, 1986). Descriptive statistics, effect size, percentage of improvement, and mixed regression were used for data analysis with SPSS 24 software.
ResultsThe results indicated that the cognitive-behavioral therapy package based on mental imagery significantly reduced depression symptoms in adolescents (p < 0.05) and increased meaningful self-report memories while decreasing more general self-report memories (p < 0.05).
ConclusionWhen individuals approach specific memories through mental imagery instead of avoiding or neglecting them, hidden emotions become apparent, providing the individual with new meanings of those images and contributing to mood improvement. Considering the effectiveness of cognitive-behavioral therapy based on mental imagery on depression symptoms and autobiographical memories in adolescents, it is recommended that healthcare practitioners working with individuals diagnosed with depression take note of the findings of this research.
Keywords: Depression, Autobiographical Memory, Cognitive-Behavioral Therapy Based On Mental Imagery, Adolescents -
Pages 18-33Introduction
Considering the increase in the number of children suffering from attention deficit/hyperactivity disorder compared to previous years, as well as the need of the scientific community to have correct and accurate scientific information about this disorder, it is necessary to carry out scientific research and more detailed investigations in the society for treatment. This disorder should be treated.
AimThis research was conducted with the aim of comparing the effectiveness of computerized cognitive rehabilitation and practical neuropsychological exercises on working memory and clinical symptoms of children with attention deficit/hyperactivity disorder.
MethodThe research method was semi-experimental with a pre-test, post-test and follow-up plan with a control group. The population of this research was all children aged 7 to 11 with attention deficit/hyperactivity disorder who referred to pediatric psychiatrists and child psychologists in Tehran in the months of April to September 1401, and among them, 45 children were selected using a targeted sampling method. They were randomly selected and replaced in three equal groups of 15 people. To collect data, the Wechsler Working Memory Test (WISC-R), Children's Illness Symptoms Questionnaire (CSI-4), the fourth edition of the Swanson, Nolan and Pelham SNAP-IV scale and the Wechsler Children's Scale WISC-V DS21 subtest were used. SPSS software and multivariate covariance analysis tests were used for data analysis.
ResultsThe results showed that both computerized cognitive rehabilitation intervention and neuropsychological practical exercises showed a significant difference in the post-test stage and follow-up on working memory and clinical symptoms of children with disorders. They have created attention deficit/hyperactivity disorder.
ConclusionThe results show that in working memory variables and clinical symptoms, computerized cognitive rehabilitation training and practical neuropsychological exercises have the same effectiveness.
Keywords: Computerized Cognitive Rehabilitation, Neuropsychological Practical Exercises, Working Memory, Clinical Symptoms, Attention-Deficit, Hyperactivity Disorder -
Pages 34-45Introduction
Nowadays, the quality of marital relationships and cognitive fatigue is a concept widely used in family and marital studies.
ObjectiveThe present study aimed to determine the effectiveness of schema-based cognitive therapy on cognitive fatigue and the quality of marital relationships of married women in the city of Amol.
MethodThe present research was quasi-experimental with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population consisted of all women referring to Navid-e-Aramesh and Tolou-e-Mehr clinics in the city of Amol to receive counseling services concerning family problems in 2022, among them 30 people were selected by the convenience sampling method and were randomly assigned to two experimental and control groups (15 people each group). The Quality of Marital Relationships Questionnaire (1995), the Fatigue Questionnaire (1994), and Young et al.’s Schema-Based Cognitive Therapy Protocol (2003) were used for ten 60-minute sessions for data collection, and multivariate analysis of covariance (MANCOVA) and SPSS software version 22 were used for data analysis.
ResultsThe analysis of covariance (ANCOVA) results demonstrated a significant difference between the scores of the control and experimental groups (P=0.001). In general, schema-based cognitive therapy led to increasing the total score of the quality of marital relationships and decreasing cognitive fatigue.
ConclusionUsing cognitive techniques, schema-based cognitive therapy culminates in improving the quality of marital relationships and decreasing cognitive fatigue of married women. Therefore, this program can be recommended as an appropriate intervention to improve marital relationships.
Keywords: Schema-Based Cognitive Therapy, Cognitive Fatigue, Quality Of Marital Relationships -
Pages 46-62Introduction
Online games addiction is a growing concern which the prevalence is estimated at 1.2 to 8.5 percent among teenagers and young adults.
AimThe present study was conducted with the aim of investigating the mediating role of cognitive fusion and experiential avoidance in the relationship between brain-behavioral systems and addiction to online games.
MethodIn terms of method, the research was among descriptive-correlation researches of structural equations type. The statistical population included all the students of the first year of high school in the education and training region of Hormozgan Bastak in the academic year of 2021-2022 which 350 people were selected as a sample using the multi-stage cluster random sampling method. They responded to the questionnaires of behavioral inhibition/activation systems (1994), cognitive fusion (2014), acceptance and action - second edition (2011) and online games addiction(2002). Structural modeling was used to analyze the data.
ResultsThe results showed that the behavioral activation system and the behavioral inhibition system have a significant direct relationship with the online games addiction with coefficient values of 0.46 and 0.42, respectively (P < 0.001). Also, the behavioral activation system and the behavioral inhibition system are significantly related to online game addiction indirectly with the mediation of experiential avoidance with a coefficient value of 0.17 and 0.15, respectively and the behavioral inhibition system with the mediation of cognitive fusion with a coefficient value of 0.21,. (P < 0.001).
ConclusionIn order to reduce online games addiction, experts should evaluate personality traits on the one hand in order to identify the sensitivity of behavioral inhibition/activator systems, and on the other hand, seek to reduce cognitive biases along with cognitive and retrospective challenges.
Keywords: Online Games Addiction, Experiential Avoidance, Behavioral Brain Systems, Cognitive Fusion -
Pages 63-77Introduction
According to studies, the severity of maladaptive schemas is directly related to parenting experiences and coping methods.
AimThe present study was conducted with the aim of investigating the effect of parenting styles on early maladaptive schemas with the mediating role of overcompensation and avoidance coping styles.
MethodThis descriptive research was of the correlation type (structural equation modeling). The statistical population was all the students who were studying at the undergraduate level in the country, which was selected by the multistage cluster sampling method (after dividing the entire country into 5 areas and selecting 5 universities by the researcher and five trained colleagues), 1509 participants were selected as a sample and responded to Young Schema (YSQ-S3), Young Parenting (YPI), Young-Ray Avoidance (YRAI) and Young overcompensation (YCI) questionnaires. Data analysis was done by structural equation analysis using SPSS-23 and AMOS-24.
ResultsThe findings showed the appropriate fit of the model (RMSEA=.087, X2/df=31.77, CFI=.93). Parenting styles had a significant direct and positive effect (β=0.27) on early maladaptive schemas (P<0.01). Also, parenting styles had a significant indirect and positive effect (β=0.21) on early maladaptive schemas through the mediating variables of avoidance and overcompensation coping styles (P<0.01). Bootstrap approximation was used to analyze the significance of the effects.
ConclusionThe results of this research can be used to explain the factors affecting early maladaptive schemas and as a suitable model for designing comprehensive programs in this field
Keywords: Coping Styles, Parenting Style, Early Maladaptive Schemas Mediator Role, Structural Equation -
Pages 78-92Introduction
Sensory-motor problems are among the outstanding characteristics of autism spectrum disorders (ASD).
AimThe present research was conducted aiming to assess the effectiveness of eight weeks of central stability exercises on the sensory-motor development of children with high-functioning ASD.
MethodThe research method was semi-experimental with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population consisted of all 6-10-year-old children with ASD referring to autism rehabilitation centers in Tehran in 2023. Twenty-four high-functioning ASD children were selected by the convenience sampling method and evaluated by the Sensory Profile-2 tests and the Bruininks-Oseretsky Test of Motor Proficiency after eight sessions of central stability exercises. The results were analyzed using univariate and multivariate analysis of covariance (ANCOVA) and SPSS version 22.
ResultsThe results of univariate ANCOVA indicated that eight weeks of central stability exercises culminated in promoting sensory development in children with high-functioning ASD (P<0.01). The results of multivariate ANCOVA indicated that the F value obtained for all three dimensions of motor development, including gross motor skill, fine motor skill, and upper limb coordination, was significant (P<0.01).
ConclusionAccording to the results, it can be concluded that central stability exercises are among the efficient methods for the development of sensory-motor skills in children with high-functioning ASD, which can be used in special education and rehabilitation centers for these children.
Keywords: Exercise, Central Stability, Sensory-Motor Development, Autism Spectrum Disorder, Child -
Pages 93-107Introduction
Borderline personality disorder (BPD) is a mental health condition characterized by instability in mood and interpersonal relationships. These patients are on the border between neurosis and psychosis.
AimThis study aimed to investigate the role of Behavioral Inhibition Systems/Behavioral Activation Systems in self-destructive behaviors in female vocational school students with BPD according to the mediating role of emotional dysregulation.
MethodThe research had a descriptive-correlational method, and its statistical population consisted of all female students with BPD at technical and vocational schools in an educational district of Tehran. 176 students were selected using the purposive sampling method. Data collection tool included Jackson and Claridge's Borderline Personality Disorder Scale (1991), Behavioral Inhibition System/Behavioral Activation System Questionnaire by Carver and White (1994), Self-Destructive Behaviors Questionnaire by Sansone et al. (1998), and Difficulties in emotion regulation scale by Gratz and Roemer (2004). Data were analyzed using the PLS-SEM method with SmartPLS software.
ResultsThe indirect effect of BIS/BAS on self-destructive behaviors with a mediating role of emotional dysregulation was -0.553 and significant (p<0.05). The direct effect of BIS/BAS on emotional dysregulation was -0.436 and significant (p< 0.05). Furthermore, the direct effect of BIS/BAS on self-destructive behaviors was -0.504 and significant (p<0.05), and the direct effect of emotional dysregulation on self-destructive behaviors was 0.506 and significant (p<0.05).
ConclusionThere was a significant relationship between behavioral activation and inhibition systems with self-destructive behaviors according to a mediating role of emotional dysregulation.
Keywords: Neural Inhibition, Mental Processes, Self-Injurious Behaviors, Emotional Disturbances, Borderline Personality Disorders -
Pages 108-121Introduction
Family functioning refers to the effectiveness of family members in emotional communication, family rules, family communication and coping with external events.
AimThe present study was conducted with the aim of investigating the structural pattern of family functioning based on religious orientation in working men and women of Hamedan city with the role of mediator of resilience.
MethodThe current research was descriptive-correlation based on structural equation modeling. The research population included all married men and women working in government organizations in Hamadan city in 1400-1401. The sample size was 335 working men and women available by non-random sampling method. Family functioning questionnaire (FAD), religious orientation scale (ROS) and resilience scale (RISC) were used. Data analysis software was SPSS-21 and AMOS-24.
ResultsThe results showed that religious orientation (β = -0.518 and p = 0.001) and resilience (β = -0.236 and p = 0.001) have a direct effect on family functioning and religious orientation mediates resilience on Family performance was also significant at 0.1 level. In the following, the indirect relationship of the proposed model was investigated, and a significant value was obtained for the approximation index of goodness of fit (PCLOSE) of 0.001 and the RMSEA index equal to 0.073, which indicated the fit of the model.
ConclusionThe results showed that religious orientation can explain the functioning of the family with regard to the role of resilience, so psychologists are recommended to strengthen the functioning of the family and strengthen the foundations of families by holding psychological workshops centered on religion and spirituality. With the help of resilience training to administrative staff. These people help.
Keywords: Family Functioning, Resilience, Psychological, Religious Orientation, Structural Pattern -
Pages 122-133Introduction
Considering the importance of agrin, mTOR and AKT proteins in cognitive and physiological function, knowing the effects of different exercise programs is of particular importance.
AimThe purpose of this study was to investigate the responses of agrin, mTOR and AKT proteins in dual resistance-cognitive exercises of healthy people.
MethodThe research method is semi-experimental. 10 healthy men were randomly divided into two groups (resistance-cognitive group of 5 people and resistance group of 5 people). Resistance contraction included eccentric and concentric knee extension with maximum strength and speed. The contractions included 12 sets of 10 repetitions for the right leg, and in the cognitive group, cognitive task exercises included counting numbers in reverse, multiplying and dividing numbers, counting the months of the year, and counting coins simultaneously with facial resistance exercises. Took A biopsy was performed at the beginning and end of the study. To analyze the data, dependent t statistical method and covariance test were performed in SPSS21 software.
ResultsThe results showed that the intra-group changes of mTOR and AKT proteins after one activity session were significant in the resistance-cognitive and resistance groups (p≤0.05). However, the inter-group changes of agrin, mTOR and AKT proteins showed no difference between the two groups.
ConclusionThe present study showed that a session of resistance and resistance-cognitive activity leads to changes in the factors involved in the strength and hypertrophy of skeletal muscles. In addition, these changes are generally more resistance-cognitive in the resistance group.
Keywords: Resistance-Cognitive, Cognitive Function, MTOR, AKT -
Pages 134-147Introduction
The emergence of Covid-19 has many psychological effects on teenagers, one of which is depression, anxiety and stress, and it has brought physical and psychological effects.
AimThe purpose of this study is to investigate the prevalence of anxiety and depression in students of Sanandaj city during the epidemic of the Covid-19 virus in 1401.
MethodThis study was conducted in a cross-sectional descriptive analytical way. The studied population included all middle school students of Sanandaj city in 1401 with a sample size of 270 people and an age range of 13-15 years. DASS-21 questionnaire was used to collect data. The data was analyzed using SPSS-24 software.
ResultsThe results of the study showed that the average scores of depression, anxiety and stress were 14.68 ± 3.39, 14.56 ± 2.99 and 14.74 ± 2.989, respectively. There is a significant relationship between the mean score of depression, anxiety and stress with sleep time, duration of daily activity and body mass index (P<0.05). Also, there is a statistically significant relationship between gender, history of covid-19 in the student and their family, having daily activities and economic status with the average score of depression, anxiety, stress (P>0.05).
ConclusionThe outbreak of the Covid-19 pandemic causes anxiety, depression and stress in students. This phenomenon is intensified when children are confined at home and do not have outdoor activities. As the spread of covid-19 increases, the level of anxiety, stress and depression also increases. Therefore, increasing public awareness of this disease and providing positive psychological programs can reduce anxiety in society
Keywords: Depression, Anxiety, Stress, Students, Covid -19 -
Pages 148-161Introduction
Speaking anxiety in educational settings is among the most prevalent and important social anxieties playing a critical role in the anxiety experienced by students.
ObjectiveThe current study aimed to test the structural relations model of personality traits with speaking anxiety among students.
MethodThe present research was descriptive-correlational of structural equations type. The statistical population consisted of all undergraduate students of psychology at Islamic Azad University, Babol branch, in the academic year 2021-2022, among them 136 people were selected by the convenience sampling method. McCrae and Costa’s Personality Traits Questionnaire (1985) and Bartholomay and Houlihan’s (2016) Public Speaking Anxiety Scale were used for data collection, and data analysis was performed by structural equation modeling using SPSS software version 18 and Amos software.
ResultsAccording to the results, the personality traits of extroversion, openness to experience, conscientiousness, and agreeableness were significantly and negatively related to speaking anxiety (p<0.05), and the personality trait of neuroticism was significantly and positively related to speaking anxiety in students (p<0.05). Also, according to the results of structural equations, extroversion (β=-0.033), conscientiousness (β=-0.162), and agreeableness (β=0.001) negatively and neuroticism (β=0.533) positively affected speaking anxiety.
ConclusionThe results demonstrate that personality traits significantly affect speaking anxiety, and the structural relations model has the necessary fit. Therefore, teachers should be aware of personality traits because conducting personality assessment may be very beneficial in directing students in learning and improving speaking.
Keywords: Neuroticism, Extroversion, Openness To Experience, Conscientiousness, Agreeableness, Speech Anxiety -
Pages 162-179Introduction
Dark personality traits include a range of socially aversive personality traits that are associated with risky behaviors and other mental health risk factors. However, it is not clear which specific risky behaviors are associated with each Personality trait (Machiavellianism, Narcissism, Psychopathy and Sadism) outlined in this conceptual framework.
AimExamining the Relationship Between Dark Tetrad of Personality and Domain-Specific Risk-taking Behavior Among Iranian Young People was the aim of this study.
MethodThe Research Design for this study is based on Descriptive Correlational Research method, A sample of 848 Young people was selected with the convenience sampling method from the Tehran using an online research platform. Domain-Specific Risk-Taking (DOSPERT) Scale and the Short Dark Tetrad (SD4) were used for data collection. The data were Analyzed by the Pearson correlation coefficient (PCC) and Stepwise regression using SPSS version 26.
ResultsThe correlation matrix of the research variables demonstrated that all components of the Dark Tetrad of Personality (Machiavellianism, Narcissism, Psychopathy, and Sadism) are positively correlated with various domains of risk-taking (Social, Recreational, Gambling, Health/Safety, and Ethical). Among the four personality traits, Psychopathy and Sadism show the highest correlation, while Narcissism and Machiavellianism demonstrate a weaker correlation with risk-taking behaviors. Additionally, only Machiavellianism and Narcissism were linked to risky investments.
ConclusionIn conclusion, for more accurate clinical decision-making concerning the relationship between Dark Personality traits and risky behaviors, it is essential to consider the specific and unique relationship between the traits and domains
Keywords: Dark Tetrad, Personality Traits, Risk-Taking Behaviors, Young People